A hatékony ruhatisztítás lépései

ruhatisztítás_pic1

Otthoni eszközök ruhatisztításhoz

A ruhatisztítás hosszú ideje az emberek gondja, gyakorlatilag amióta csak ruhát kezdett viselni az ember sok száz évvel ezelőtt. Még sincsenek azóta sem csodaszerek, amelyek egy csapásra megszűntetnék a foltokat, így csak néhány hasznos tippet tudok megosztani a kedves olvasókkal. Érdemes lehet megfontolni ezeket a lehetőségeket, hiszen sok pénzt megspórolhatnak a számunkra. Ha pedig csak a drága, de hatékonyságukban kétséges tisztító „csodaszerek” jöhetnek szóba, akkor inkább érdemes megfontolni, hogy az ember profi kezekre bízza a munkát, és egy kicsit hátradőljön, amíg a szakemberek elvégzik helyette a piszkos munkát (szó szerint).

A ruhatisztítási praktikák, amiket neked is érdemes tudni

A ruhatisztítás nem könnyű feladat, azonban ezekkel a technikákkal kicsit könnyebben meg tudunk birkózni a feladattal, persze egy bizonyos pontig. Ha már ezek a praktikák sem segítenek, akkor pedig irány valamelyik tisztítószalon, hogy ne nyomja rá az egész hetünkre a bélyegét pár koszos ruha.

ruhatisztítás_pic4

Az első tippem a hatékony ruhatisztítás érdekében a sör, amit akármikor ellophatunk a hűtő készletéből, így még valószínűleg a boltig sem kell elszaladnunk, habár a következményekért azért felelősséget nem vállalok. A sör pezsgése segít abba, hogy könnyebben eltűnjenek a foltok, például ha valamilyen üdítő, kávé, vagy teafoltról van szó, akkor érdemes lehet igénybe venni a segítségét. Többszöri megszáradás, öblítés és újbóli sörrel való áztatás vagy foltlocsolás után igazán jó eredményekre számíthatunk. Ha marad egy kis sör, és nem szeretnénk inkább meginni, akkor pedig végigtörölgetetjük sörbe mártott anyagdarabbal a növényeink leveleit, ragyogó csillogásra számíthatunk és egyáltalán nem ártalmas a növények számára ez a kis trükk.

A ruhatisztítás másik, talán legismertebb módszere az ecettel való kezelés, ami akár szőnyegek és kárpitok esetében is hatásos lehet, illetve ha valamit nem szeretnénk kimosni, hiszen annyira még nem koszos, vagy csak nem tudjuk, milyen módon lehet hatékonyan tisztítani, akkor érdemes lehet egy lavórba ecetes vizet tenni, ami felé kiakaszthatjuk a ruhát, ez fertőtleníti valamennyire. A mosás esetében pedig összekeverve ugyanannyi szappanos vízzel remekül kihozza majd a foltokat.

Másik remek lehetőség természetesen a szódabikarbóna, ami amolyan mindenre jó háztartási alapanyag, amivel egyaránt tisztíthatjuk a lefolyót, a foltos ruhákat, amiket fehéríteni szeretnénk és még a fogaink fehérítésére is szolgálhat. Ruhák tekintetében csak ott kell hagyni a folton egy órán keresztül az ismerős port, és az amennyire tudja, fel fogja szívni magába a szennyeződést.

Hogyha tovább kutatunk a konyhában, a citrommal való izzadtságfolt dörzsölése jó megoldást nyújthat, de az aludttejet is hasznosíthatjuk például fűfoltok eltávolítására.

Amikor a ruhatisztítás már komolyabb feladatot igényel

Természetesen találhatunk a piacon olyan ruhatisztításra alkalmas termékeket, amelyek valóban igen hatásosak, azonban nehéz ezeket megtalálni. Az interneten sok háziasszony írja le véleményét a témával kapcsolatban, így tőlük sokat tanulhatunk, hogyha megfelelő márkát keresünk. Amit viszont sokan nem tudnak, hogy nem csak a kifejezetten ruhatisztítás feladatára szakosodott termékeket választhatjuk. Ott van például az ablaktisztító, ami hatékonyan meg tud birkózni hozni a gyümölcsfoltokkal és fűfoltokkal. De jó ötlet a sampon bevetése is, főleg, hogyha zsíros hajra való terméket használunk, ami nem csak a hajszálak felszínét zsírmentesítheti sikeresen, hanem a konyhai foltok tekintetében is segítségünkre lehet.

ruhatisztítás_pic3

Amikor már nem megy egyedül a ruhatisztítás

Könnyen eljöhet az a pont, amikor minden jó kis praktikát bevetettünk, de a folt még mindig ott van, és nem szeretnénk megválni az egyik fontos, drága vagy kedvenc ruhadarabunktól, csak mert ráömlött valami vagy mert hasra estünk benne korábban. Ne is próbálkozzunk tovább saját kezűleg, nem éri meg, hiszen a súrolással csak beljebb lökjük a szennyeződést a szövetbe, míg a tisztítószerektől és egyéb maró anyagok csak roncsolják az anyag szerkezetét. Éppen ilyenkor lehet jó döntés, hogyha feltesszük a kezünket, és inkább felkeresünk egy közeli tisztítószalont, ahol a ruhatisztítás profi kezek között zajlik és újjá varázsolhatják a már reménytelennek hitt anyagokat is. A tisztítószalonok a ruhatisztítás olyan profizmusát tudják kínálni, amelyet mi otthon soha nem tudnánk egyedül elérni. Vegytisztítást, biotisztítási lehetőséget, a legkülönbözőbb ünnepi ruhák, kosztümök, öltönyök és esküvői ruhák tisztítását, sokszor még plüssálatokat és szőnyegeket is vállalnak, amelyekhez el is kél a segítség. Tudnak kisebb javításokat végezni, színeznek újra bőr ruhadarabokat, vasalnak és szárítanak makulátlanul, megerősítik a gombok varrását, hogyha erre szükség van. Mindenképpen érdemes lehet tehát itt is megpróbálkozni a legmakacsabb foltokkal, vagy a nehezen tisztítható anyagokkal, nem fogunk csalódni. Ha pedig végleg a kukában az anyag helye, akkor biztosak lehetünk benne, hogy mi mindent megtettünk a helyrehozás érdekében.