A KATA határidők, avagy milyen változásokat hozott határidők tekintetében a 2020-as év?

KATA határidők változásai 2020-ban

Úgy gondolom 2020 mindenki számára egy igen megterhelő és váratlan változásokkal teli év volt, mely már eddig is tele volt olyan váratlan fordulatokkal, melyet valószínűleg a legkomolyabb rémálmunkban sem gondoltunk volna. A korona vírus kitörése óta számos ember vesztette el a munkahelyét, vesztette el állandó bevételi forrását, rengeteg vállalkozás dőlt egyik napról a másikra romba és még azt hiszem, hosszan sorolhatnám. Úgy gondolom, nem igazán van olyan ember, akit ne rengetett volna meg az adott katasztrófa, de talán a kis vállalkozások, akik KATA határidőkhöz voltak kötve, sínylették meg leginkább az elmúlt időszakot. Hiszen állás keresőként, viszonylag ugyan nehezen, de lehet munkát találni, míg ha egy vállalkozás dől romokba, azt nagyon nehéz jelentős anyagi veszteség nélkül túlélni. Éppen ezért találták ki az ilyen jellegű vészhelyzetekre a KATA szüneteltetésének a lehetőségét, ugyanis ebben az esetben tud úgy szünetelni a vállalkozásunk, hogy nem jár szinte semmilyen anyagi veszteséggel. De amennyiben úgy gondoljuk, hogy érdemes kockáztatni és látva a reménysugarat, hogy lassan vissza áll minden a KATA az ügyfelei számára egy olyan kedvezményt biztosít 2020-ban a rendkívüli helyzetre való tekintettel miszerint lehetőség van arra, hogy az adóbevallásuk leadásának a határidejét egészen 2020 szeptember 30.-ig tolhassák, ugyanis május 30.-a helyett egészen szeptember végéig kitolták a KATA határidőket. Úgy gondolom hatalmas segítség ez azok számára, akik úgy gondolták, hogy jelenleg bármennyire is szörnyűnek tűnik, a helyzet nem fogják még csak ideiglenesen sem felfüggeszteni a vállalkozásukat, hanem megpróbálják a tartalékokból kihúzni anyagilag, amíg nem változik a helyzet. Mindenesetre én úgy látom, hogy ugyan lassan, de vissza fog állni a gazdaság és a turizmus, így mielőbb újrakezdhetik a vállalkozásukat azok, akiket az eddigi időszak nehezen érintett.

KATA határidők, avagy a KATA bevallás elkészítése

Bár szerencsére még bőven van idő szeptemberig, hogy elkészítsük az adóbevallásunkat mégis úgy gondoltam érdemes lehet a KATA határidők mellett a bevallás elkészítéséről is írni röviden, ugyanis sokan nem is igazán tudják, hogy esetleg könyvelő hiányában hogyan álljanak neki egy ilyen jellegű adóbevallás elkészítésének. Az alábbiakban erről szeretnék egy rövid lényegre törő tájékoztatást nyújtani.

Elsősorban nagyon ajánlom azt, hogy online oktató videókat keressünk, ugyanis ezek nagyon nagymértékben tudnak segíteni nekünk abban, hogy tisztán megértsük azt, hogy hogyan is kell egy ilyen jellegű, kicsit specifikusabb adóbevallást elkészíteni. Bár alapvetően úgy gondolom abszolút nem egy megoldhatatlan nehéz feladattal állunk szemben, mégis érdemes utánanézni, hogy hogyan is működik egy ilyen jellegű adó bevallás elkészítése.

A KATA határidők külső szemmel

Én személy szerint bár nem vagyok vállalkozó mégis sokszor segítettem a páromnak, aki szintén KATÁS a bevallása elkészítésében, hogy a rengeteg munka és üzleti teendő mellett, tudjuk tartani a KATA határidőket. Mi amióta csak van arra lehetőség, hogy online készítsük el a bevallásunkat ezen a módon tesszük meg ugyanis sokkalta egyszerűbb megoldás, mint papíron szenvedni az adatokkal. Arról nem is beszélve, hogy mivel online térben végezzük el a bevallásunk elkészítését így egy felületen tudjuk azt elmenteni és hosszabb távon tárolni is illetve ugyanezen a felületen van lehetőség arra is, hogy véglegesítsük a műveletet és benyújtsunk az immár elkészült bevallásunkat. Alapvetően több weboldal is konkrétan arra épül, hogy a KATA bevallás elkészítését megkönnyítsék és minél könnyebb és dinamikusabb legyen a bevallás elkészítése és benyújtása. Egyébként, ha ezt a folyamatot mégsem online szeretnénk elvégezni, akkor még mindig ott, van a lehetőség a 18KATA adóbevallási nyomtatvány igénylésére melyet, vagy ahogyan már az előbbiekben is említettem online vagy papír alapon kell kitölteniük, majd ezután beküldeni vagy szintén online kereteken belül, vagy postai módon. Akit esetleg bővebben érdekelnének, az adott információk vagy az oktató videók az látogasson el a KATASleszek.hu weboldalra, ahol rengeteg hasznos információt találhatunk a KATA határidőktől kezdve minden olyan információn át, melyre szükségünk lehet ahhoz, hogy egy jól működő Katás vállalkozást vezessünk.

A KATA határidők szerintem tarthatóak

Én személy szerint nagyon jó kezdeményezésnek tartom a KATA határidők eltolását, hiszen ez hatalmas segítség tud lenni egy ennyire nehéz helyzetben, mikor minden bizonytalanná válik. Így még szerencsére bőven van ideje minden kisvállalkozónak arra, hogy elkészítse az idei adóbevallását.