A macska tartásról, avagy a cicák beszoktatása

A macskák a „világ urai” 

Úgy gondolom bárki, akinek egyáltalán valaha az életben volt macskája, vagy csak találkozott hosszabb távon macskával nagyon jól tudja, hogy a macskáknak van egyfajta olyan „én vagyok a világ ura” mentalitása. Azt hiszem, pontosan emiatt osztja meg annyira az embereket, hogy utálja, vagy éppen imádja a macskákat. Én személy szerint imádom a macskákat és sokkal inkább mondanám magamat macskásnak, mint kutyásnak, ugyanis az én szívemhez alapvetően sokkal közelebb állnak a macskák, mint a kutyusok. A macskák személyisége már önmagában zseniális, hiszen annyira szórakoztatóak legalábbis számomra, hogy én mindig is őket tartottam a világ legszórakoztatóbb állatainak. Nekem viszonylag sok macskám volt az eddigiek folyamán. Hol hosszabb, hol rövidebb időre volt nálunk a cicus, de mindegyik egy teljesen külön individuum volt. Természetesen a legnehezebb időszak a beszoktatás és az összeszokás időszaka. Ilyenkor tanítjuk meg a szobatisztaságra, barátkozunk meg a kis jószággal, tulajdonképpen ilyenkor alakul ki a kötődés a gazdi és a cicus között ez a legfontosabb időszak. Az alábbiakban erről az időszakról írnék röviden, abban a kontextusban, hogy hogyan szoktassuk a cicánkat az új otthonába és milyen jellegű alapfelszerelések szükségesek a cica tartásához az első időszakban.

A macska lakásba szoktatás, avagy hogyan szeresse meg az új otthonát

Egy új lakó érkezése mindig izgalmas, főleg ha az új lakó egy macska, hiszen jól tudjuk a macskák koránt sem a legegyszerűbben kezelhető állatok. A cicák híresek extra önfejűségükről és emellett szintén komoly érzékenységükről is. Számos olyan történetet hallhattunk már, hogy a kiscica mentette meg a gazdája életét, mert megérezte, hogy rosszul van, rohama van, és még sorolhatnám, ez nem véletlen ugyanis nagyon érzékenyek a gazdájuk minden egyes rezdülésére és azonnal megérzi, ha valami nincsen rendben. Amellett, hogy a gazdájuk kedély állapotát is képesek egészen pontosan diagnosztizálni, hanem az időjárás változásait is egészen pontosan meg tudják érezni, olyan esetekről is lehetett már hallani, hogy nagy természeti katasztrófa elől úgy menekültek meg embere (pl. földrengés, Cunami) hogy értelmezték a macskájuk szokatlan viselkedését és óvóhelyre bújtak. Úgy hiszem, a fent említett példákon keresztül láthatjuk, hogy a macskák nem csupán érzékenyek, hanem elképesztően intelligensek is.

Úgy gondolom az első szempont egy macska beszerzése előtt, hogy alaposan átgondoljuk azt, hogy vajon ennek a cicusnak ténylegesen hosszútávon gondját tudjuk e viselni. Nagyon sok állattartó ott hibázza el a dolgot, hogy hirtelen felindulásból vásárolnak meg egy kis jószágot és bele se gondolnak abba, hogy ez hosszú évekre szól és nem csak időszakos.

Természetesen sok előnnyel jár az, ha a macska tartás mellett döntünk. A macskákat nem kell levinni, sétálni és alapvetően jól elvannak egyedül egész álló nap a lakásban, de mégis szükségük van az gondoskodásra és az odafigyelésre. Arra viszont fontos oda figyelni, hogy ha munkába járunk és a cica egyedül marad otthon, bőven legyen neki víz és lehetőleg macska eledel kikészítve, illetve az alom tálcája is meg legyen töltve alommal tekintve, ha már szoba tiszta vagy legalább szokik a szobatisztaságra. Akit esetleg bővebben érdekelne, a macskáknak való kiegészítő választék az látogasson el a https://www.petnet.hu/kategoria/MACSKA-2 weboldalára és válogasson kedvére a kínálatból.

A macska beszoktatásához szükséges alapvető felszerelések

Mint már az előbbiekben is említettem az első három legfontosabb felszerelési tárgy a macskalom tálca, az itató tál és az etető tál. Mint tudjuk a cicák a lehető legjátékosabb állatok, egyszerűen imádnak játszani és nagyon jó tulajdonságuk, hogy amellett hogy nagyon nagy örömmel játszanak a gazdikkal, magukat is nagyon jól elszórakoztatják. Így mindenképpen érdemes beszerezni mindenféle játékot, ahol kijátszhatja magát a macska. Igazán érdemes olyan jellegű játékokra beruházni melyen ki tudja élni a cicus a kaparó ösztöneit, ugyanis ha ezt nem speciális kaparófán vagy hasonló jellegű dolgon teszi, akkor bizony gyakran előfordulhat, hogy a kanapénk bánja ezt a folyamatot. Továbbá én kiscicák esetében különösen fontosnak tartom az úgynevezett fejlesztő játékokat. Ezek nagyon nagy segítséget tudnak nyújtani ahhoz, hogy a kiscicánk minél gyorsabban tudjon fejlődni. Ezenfelül én még rendkívül nagy hangsúlyt tennék a fekhely kiválasztására. Napjainkra már olyan pihe-puha fekhelyet lehet találni, melyeket imádni fog a kis jószágunk és valljuk be az ő kényelme igazán fontos számunkra.

Úgy gondolom a macskák a talán legszórakoztatóbb állatok a világon. Elképesztően szerethetőek és egészen biztos, hogy egy percig sem fogunk unatkozni mellettük.