Egy greenbox stúdió története

Mi az a greenbox stúdió?

Leginkább hírműsorok félresikerült bakivideóiból ismertük meg először a greenbox stúdiók technikáját. Amikor még nem fut a meteorológus mögött a Kárpát medence és a lomhán fölé kúszó Nyugati melegfront, hanem még ott toporog az arcában a sminkes és a rendező ordít neki valamit, miközben már rég beszámoltak. A greenbox technológiát természetesen először a Hollywoodi filmipar használta előszeretettel, ha emlékszünk azokra az ezredforduló tájékán megjelenő, akkor még nagyon modern technológiás filmekre, ahol a hős egy pillanat erejéig a robbanás előterében áll? Csak kicsit furcsán mások a fények. Az ember nem tud rátapintani, de érzi, hogy nem egy végtelen síkot, hanem két egymás elé vetített síkot néz.

Na ez a greenbox stúdió technológia. Alapvetően azt használja ki, hogy a zöld szín könnyen elkülöníthető a többitől, így egy egységes kijelöléssel ez a felület áttetszővé varázsolható a számítógépen. Ha pedig átlátszó, akkor látszani fog az is, amit mögötte vetítünk nem? De. Ezt az egyszerűséget kihasználva vetíthetünk bárkit már az Eiffel torony elé, vagy a Himalája tetejére.

Kinek fontos a greenbox stúdió?

Ahogy az a technikai újításokkal lenni szokott, mára már sokkal szélesebb körben használják, és sokkal egyszerűbbnek számít, mint a modern CGI bravúrok a különféle képregényhősök kalandjait és fantasy világokat ábrázoló trükköknél. A greenbox stúdió mindent tud, amit pár évtizeddel ezelőtt még csak a legprofibb filmes telephelyeken volt elérhető. Egy ideig próbálkoztak a greenbox kreatívabbnál kreatívabb felhasználásával, de mára már az, hogy szimplán a hátteret tudják machinálni, édeskevés egy kiemelkedő filmhez. Természetesen az alaptechnológia nem változott, több sík esetén is mindig minden zöld, amit majd átszerkesztenek, de alapvetően már nem csak a háttér változtatásáról van szó.

A greenbox stúdió elterjedése azt is jelentette, hogy egy kevésbé vagyonos ipar is belevághatta a fejszéjét ebbe a fába. A divat, a klippforgatások és a híradó is ezt a technológiát használja. Olyan helyzetek ezek, ahol senki sem gondolja komolyan, hogy a meteorológus valóban a Kárpát medence felett lebegve mesél, illetve az énekesnő egy össze vissza fröccsenő mandalában pózol. Ilyen esetekben, mikor teljesen egyértelmű, hogy nem valóság, viszont esztétikailag jól hat, illetve funkciót tölt be, a greenbox technológiák még mindig létjogosultak.

Éppen ezért a városokban gomba mód szaporodó greenbox stúdió szolgáltatások már klipp forgatások, reklám készítések és fotózások hasznos eszközévé vált. Számos program is napvilágot látott, amivel kezelni lehet a felvételeket, nem kell hozzá programozónak lennünk, sőt semmiféle különösebb előismeretet nem igényel. Vannak olyan kibérelhető greenbox állványok, amik ráadásul hordozhatóak, nem egy céges partyt, vagy esküvőt láttam, ahol a fotósarokhoz ez is hozzátartozott.

Miért előnyös a greenbox stúdió bérlés?

A technika maga számos lehetőséget rejt magában, amit egyre jobban lehet már a kereskedelmi forgalomban is kihasználni. A hozzá szükséges programok nem drágák, de akár le is tölthetőek az ingyenes verziók, hogy a kalózmásolatokról ne is beszéljünk. Házi körülmények között egy greenbox stúdió felállítása mégis nehézkes, és nem egy greenbox fotózás blog beszél ennek kihívásairól.

Ahogy a fotósarok is bizonyos igények fölött már nem hatékony megoldás, úgy a greenbox sem egy csináld magad műfaj. A technológia alapja a zöld háttér. Márpedig ez a zöld egyszínű zöld kell legyen, a lehető legminimálisabb rávetült fényfolttal és árnyékkal. Ha ezekből túl erősen látszik egyik vagy másik, nem tudjuk egyben kijelölni a hátteret, így nem jó helyen lesz kivágva a kép főszereplője. Ha módosítjuk a beállításokat, akkor is csak azt fogjuk elérni, hogy az illető szőke haja is megy a zöld háttérrel együtt a levesbe. A greenbox stúdió bérlés ebben a finomhangolásban segít.

Nem is véletlen, hogy a fotóstúdiók kezdtek erre a technológiára szakosodni. Elvégre a profi fényképezéshez is elengedhetetlen a tér fölötti uralom, hogy a fény és árnyék pontosan úgy és annyi legyen, amire a fotósnak szüksége van. Ilyen lehetőségek mellett kivitelezhető, hogy a greenbox stúdió fényviszonyai se vessenek fényfoltot vagy akár árnyékot a képünkre, videónkra.

A fényviszonyok irányítása mellett a másik fontos tényező maga a háttér. Oké, legyen zöld, ez még megoldató. A zöld egységes kell legyen, nem vízfestékesen foltos. Egybe kell legyen, mert a varrás vagy ragasztás olyan vonalat hagy, ami meglátszik majd a képen és szintén gátja lehet a tökéletes kijelölésnek. Sőt, ha egész alakos portrékban gondolkodunk, a zöld egészen a földig ér és azon is túl a modell lába alá. Ez egy elég nagy felület, amit ráadásul gyűrődésmentesen kell kifeszítenünk. Ez is önmagában egy olyan technológia, amit leginkább egy greenbox stúdió tud számunkra nyújtani. Megoldható papírral, anyaggal, és akár a helyszínen is cserélhetünk, kérhetünk segítséget.

A jó greenbox stúdió

Ha rászánjuk magunkat, számos greenbox stúdió található Budapesten és nagyobb magyarországi városokban. Amit fontos észben tartanunk az az árak összehasonlítása. Ahogy a fotóstúdiók egy egy greenbox stúdió is máshogyan tünteti fel a díjait. Mindig nézzük meg, mit tartalmaz, esetleg vannak-e olyan időszakok, mikor olcsóbban megúszhatjuk?