Hogyan intézzünk el mindent a kanapéról? Online vásárlás

Bevezetés az online vásárlás világába

Az internet térnyerése forradalmasította a vásárlási szokásainkat, és lehetővé teszi, hogy mindent beszerezzünk anélkül, hogy kitennénk a lábunkat otthonról. Ez az online vásárlás – kényelmesen a fotelból, hajcsavarókkal és pizsamában. Miért is jó ez nekünk, azon kívül, hogy kényelmes?

Miért is jó az online vásárlás?

Ahogy az előző bekezdésben már szó esett róla, az online vásárlás az egyik legkényelmesebb dolog a modern kor vívmányai közül. Hacsak nem élünk Amerikában, akkor nem ugrunk le a kényelmes és puha házipapucsunkban és a kedvenc pizsamánkba a sarki boltba. Nem kell órákon át sorban állnunk és az eladókat sem kell nyaggatnunk, hogy segítsenek megtalálni bizonyos termékeket. Kényelmesen áttudjuk gondolni, mire van szükségünk és kisebb eséllyel tömjük tele a kosarunkat szükségtelen dolgokkal. Arról nem is beszélve, hogy az internetnek hála bármikor utánanézhetünk bármelyik terméknek vagy összetevőnek, és még véleményeket is olvashatunk róla.

A webáruházakban a bolti árakhoz képest kedvezőbben juthatunk hozzá bizonyos termékekhez, hiszen sokkal kevesebb a viszonteladó és a forgalmazókat nem terhelik olyan költségek, mint a bolt fenntartási költségei, az alkalmazottak bérei. Az egyetlen plusz kiadást a szállítási költség jelentheti, de bizonyos értékű online vásárlás esetén ez alól is mentesülhetünk. Nem beszélve az állandó akcióról, és kuponos lehetőségekről. Minőséget kapunk kedvező áron. Kell ennél több?

Több? Mondjuk márka? Az online vásárlásra szakosodott shopok kínálata jellemzően meghaladja a hagyományos üzletekét. Pl. online azoknak a márkáknak a termékeit is beszerezheted, amelyek hazánkban nem nyitottak üzletet. Különleges hozzávalóra van szükségünk, amelyet a hagyományos áruházaknak nem éri meg árusítani, mert túl kicsi a kereslet rá? Erre is az online vásárlás a megoldás. A bio termékekből is szélesebb kínálatot találunk az interneten, mint a kis boltokban.

Azok, akik nem szeretik a tömeget, nem is lehetne jobb ez a megoldás, hiszen anélkül szerezhetünk be mindent, hogy közben közelharcot kéne vívnunk a tülekedő emberekkel. Parkolóhelyet sem kell keresnünk és nem szembesülünk azzal, hogy nincs nálunk se 100 forintos, se biléta.

Az egyik talán legnagyobb haszna az online vásárlásnak mégis az, hogy az árakat könnyedén, néhány billentyű lenyomásával össze tudjuk hasonlítani más boltok kínálatával. Elég gyakori, hogy két eladó két nagyon más áron kínálja ugyanazt a terméket és a különbség igencsak szembetűnő. Gyorsan kiderül, hogy hol olcsóbb a kiszemelt áru. Arról nem is beszélve, hogy a véleményfüleknek köszönhetően első kézből tudhatjuk meg, mások hogyan vélekednek az adott boltról és annak termékeiről.

És ha már lehetőségünk van kikerülni a tömeget, azzal lehetőségünk van arra is, hogy teljes diszkrécióban helyezzünk mindent a kosarunkba. Bizonyos dolgokat az ember nem szeret és nem is akar mások orrára kötni. A hagyományos vásárlás közben kíváncsi tekintetek fürkészik, kinek mi van a kosarában. Ez gyakorlatilag elkerülhetetlen. Valljuk be, nekünk is óhatatlanul siker belebámulnunk máséba, és rögtön észrevesszük azt, amit az illető szeretne megtartani magának. Ez Murphy törvénye. Azonban az online vásárlás alkalmával legfeljebb két ember látja a kosarad tartalmát. Mi magunk és a webshop dolgozója.

Megéri az online vásárlás?

Abszolút! Az online vásárlás a veszélyei ellenére nagyon praktikus dolog. Odafigyeléssel pedig nem történhet semmi kellemetlenség. Vannak olyan idők, amikor nincs lehetőségünk arra, hogy személyesen járjunk végig minden boltot. Ilyenkor különösen jól jön, hogy pl. a https://www.chefmarket.hu/ oldalán bármilyen élelmiszert és háztartási cikket beszerezhetünk és még csak át sem kell öltöznünk hozzá.

Mire figyeljünk az online vásárlás során?

Az embereknek egy része még mindig nem bízik az internetes fizetésbe és az online webáruházakban. A netes vásárlás legkellemetlenebb élménye, amikor megrendeltünk valamit, kifizettük, majd következik a várakozás. De mi történik, ha a megrendelt áru nem érkezik meg? Mindenképpen csak olyan oldalról rendeljünk, amelyik megbízható.

Időnként félő, hogy a termék, amire vágyunk, másképp néz ki a monitoron keresztül, a jól megkomponált képen. Ha olyat rendelünk, amely a hagyományos áruházak polcaink is megtalálható, akkor könnyedén kiszúrjuk, ha turpisság van a dologban. Probléma akkor adódhat, ha nincsenek ismereteink. Hogy ezt megelőzzük, olvassunk el annyi véleményt és kritikán, amennyihez hozzáférésünk van. Ne csak a webshop honlapján lévőeket, hanem más fórumokat is.

Amennyiben a termék mérete a gond, vagy a színe, esetleg az anyag minősége, akkor sem kell pánikba esnünk, amennyiben megbízható volt az oldal. Ha megbízható online üzletből vásároltunk, akkor ez nem lehet gond, díjmentesen vagy postaköltség feláráért cserélik. A termék sérülésekor is adódhatnak bajok, de ez szintén annak függvénye, hogy ahonnan rendeltünk, mennyire megbízható. Ezeknek a boltoknak a jó hír és minőség éppúgy fontos, mint a hagyományos boltoké.