Minden, amit az IgG ellenanyagról tudni kell

Mi az IgG?

Az szervezetünk változatos és hatékony módon képes a különböző kórokozók ellen védekezni. A szervezetek védekező mechanizmusát nevezzük immunrendszernek, amely egy adott antigén hatására kialakuló, fertőzés elleni védekezésben részvevő sejtek, szövetek és szervek együttese. A működés hatékonysága az immunitásban nyilvánul meg. Az IgG csak egy a sok antitest közül, amelyet az immunrendszer akkor termel, amikor a sajátjától eltérő anyagot detektál a szervezetünkben. Az idegen anyagokat fel kell ismerni és meg kell semmisíteni. Ez azonban egy nagyon bonyolult és összetett folyamat.

Az embereknek kétféle immunrendszere is van: az egyik a veleszületett immunválasz, a másik a szerzett immunitás. A kettő együttműködése segíti a szervezet egészségét.

Az IgG egy antitest. Az antigének (immunogének) váltják ki a védekezési folyamatot és tipikusan erős hatással rendelkeznek. A szervezetünk a vírusok, idegen sejtek, nagy molekulák ellen termelik őket. Az antitestek (immunglobulinok) olyan fehérjemolekulás, amelyek összekapcsolódnak az antigénnel, és antigén-antitest komplexet alkotnak. Az IgG antibakteriális és antivirális hatású antitest. Az egyetlen olyan antitestünk, amely képes a méhlepényen keresztül a magzatba is átjutni, s így lehetővé teszi az anyai immunitást, amely a születés után biztosítja, hogy az újszülött képes legyen a környezetében jelenlévő kórokozók ellen hatékonyan védekezni. Több alosztálya ismert, amelyek eltérő funkciókat töltenek be.

Szervezetünk ezt a specifikus, hosszútávú ellenanyagot termeli a jelenleg világméretű járványt okozó SARS-CoV-2 vírusfertőzés esetén is. 

Miért játszik fontos szerepet az IgG SARS-CoV-2 vírus elleni védekezésben?

Az veleszületett immunitás egy nemspecifikus mechanizmus, amelynek jellemzője az, hogy a szervezet minden idegen sejt ellen ugyanolyan mechanizmussal védekezik. A kórokozót a detektálás után a fagociták bekebelezik és elpusztítják. Ennek a korai védekező mechanizmusnak fontos szerepe van az adaptív immunválasz elindításában. A SARS-CoV-2 esetében bebizonyították, hogy a vírus hatékonyan „kicselezi” ezt a rendszert, a szervezet késve indítja be az ellenanyagtermelést, s így a vírus szabadon tud szaporodni. Mindez az adaptív immunválasz késését is okozza. Az emberi szervezet a zavar ellenére nem szünteti be a harcot a vírusfertőzés ellen, amely sok esetben túlműködéshez vezet.

 

A SARS-CoV-2 fertőzés esetén többlépcsős módszerrel védekezik a szervezetünk. Először az immunrendszer ideiglenes, úgynevezett IgM immunglobulinokat sorakoztat fel, majd a betegség egy későbbi szakaszában (7-21 nappal a megbetegedés után) kezdi az IgG antitestek termelését. Ezek az immunglobulinok segítenek minket abban, hogy újra fertőződés esetén hatékonyan léphessen fel a szervezetünk a vírus ellen.

 

A szervezetünkben a szerzett immunrendszer csak az általa ismert kórokozók ellen termel ellenanyagot, így az ellenanyag vizsgálattal nem csak a saját védekezőképességünket mérhetjük fel, hanem arra is választ kapunk, átestünk-e a fertőzésen. Az hosszútávú immunglobulinok az IgM antitestek után jelennek meg az emberi szervezetben, s tartósan jelen maradnak. Egyúttal a fertőzéssel szembeni hatékony védekezést is jelentik, mert szükség esetén biztosítják a gyors immunválaszt.

 

Hogy mutatható ki az IgG?

Jelenleg több módszer is létezik arra, hogy kimutassák a hosszútávú ellenanyag jelenlétét a szervezetünkben. Ezek egytől-egyig vérvizsgálaton alapulnak. Ilyen a https://www.synlab.hu/lakossagi/vizsgalat/sars-cov-2-igg-antitest-vizsgalat-venas-verbol-abott-cmia-modszerrel laborban kérhető teszt is. A labor a pácienstől vett vérmintából egyértelműen meg tudja állapítani, hogy a személy rendelkezik-e a vírus ellen termel antitestekkel, vagy sem. Ezek a tesztek nem alkalmasak arra, hogy az aktuális fertőzöttséget megállapítsák, így pozitív eredmény esetén javasolt egy kiegészítő PCR vizsgálat elvégzése is.

Fals negatív IgG teszt?

Sajnos a SARS-CoV-2 tesztek megbízhatósága megkérdőjelezhető. Fals negatívnak nevezzük, ha a teszt negatív lett annak ellenére, hogy a kórokozó jelen van a szervezetben. Ennek több oka lehet. Előfordulhat, hogy a már fentebb említett, megkésett, esetleg elmaradt immunválasz okozza a téves eredményt. Akkor is megkérdőjelezhető a teszt eredménye, ha túl korán kerül elvégzésre és még nem indult meg a hosszútávú ellenanyagtermelés, de sok esetben a problémát az okozza, hogy a szervezet nem termelt kimutatható mennyiségű antitestet.