Mit is csinál a közbeszerzési tanácsadó?

A közbeszerzési tanácsadó a pályáztatási rendszerben

Azt mindenki ösztönösen tudja, hogy a pályáztatási rendszer bonyolult, átjárja egy bikflangos jogi nyelvezet nehézkes értelmezése és veszélyes határidőkkel van teletűzdelve. Nem véletlen az általánosan elterjedt viszolygás, mintha kötelező házi feladatról beszélnének. A pályáztatási rendszer valóban egy igen összetett és súlyos következményekkel járó folyamat. Azt azonban nem mondhatnánk, hogy ebben mindenki, aki belevág, mankó nélkül marad. Ugyanis senki nem várja el, hogy magunktól, vagy saját utánajárás alapján hosszú órákat és pénzt beleölve jöjjünk rá mindenre. A segítségünkre létezik egy kimondott szakma: a közbeszerzési tanácsadó.

A rendszerben persze sok féle szereplő van, sok fajta pályázat is, így igen eltérő lehet, kinek mikor mire van szüksége. Viszont hazánk mégiscsak egy kisközösség piac valahol. Pár év alatt mindenki megismer mindenkit és kialakulnak bizonyos szakosodások. Így van ez a közbeszerzési tanácsadó szakma esetében is. A különféle pályázatoknak kialakulnak a maguk ügyfélkörei és az őket kiszolgáló tanácsadók. De pontosan mit is csinálnak ők, ami ennyi embernek megéri?

Hogy lesz valakiből közbeszerzési tanácsadó?

Alapvetően egy OKJs tanfolyam elvégzéséről beszélünk. Ám ne olyan fél éves, könnyed kis tanfolyamokra gondoljunk, ez kőkemény szakképzés intenzitástól függően 1-2 évig tart, úgyhogy elhivatottság nélkül a nehéz és száraz tananyagot senki sem fogja abszolválni. Ezen az alapképzésen elsajátítják a közbeszerzési tanácsadó tevékenységi köréhez fontos tudnivalókat, a jogi, törvényi kereteket megtanulják. A gyakorlatot már élesben, ezután szerzik meg.

Alapvetően a közbeszerzési tanácsadó legfontosabb feladat átfogóan az eljárás jogszerűségét biztosítani – már ami a megrendelője tevékenységét illeti. Bizonyos esetekben azonban a pályázat sokkal nagyobb felelősséget és megbízhatóságot követel meg, mert olyan nagy maga a pályázati összeg, vagy éppenséggel Uniós pénzekről van szó. Ilyen esetekben nem elég a szimpla közbeszerzési tanácsadó felfogadása, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó (faksz) felkérésére lesz szükségünk.

A közbeszerzési tanácsadó, hogy lesz faksz?

A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóság felé vezető göröngyös és rögös út első kritériuma két év tapasztalat. Ez alapvetően sem válik senkinek a kárára és lehetővé teszi a frissen vizsgázott közbeszerzési tanácsadó számára a magabiztosság megszerzését. Mindemellett a faksz előír egy felsőfokú végzettséget. A gyakorlatban ez általában valami jogász vagy ahhoz közeli diploma szokott lenni, hiszen így átfedések adódnak a két terület között.

Emellett a faksz-hoz természetesen egy kiegészítő képzést is el kell végezni. Már csak azért sem árt az a korábbi két éves tapasztalat, mert a közbeszerzési tanácsadó ezt az újabb tanfolyamot valamiből ki kell fizesse, hovatovább a költségek itt még nem is érnek véget. A kötelező felelősségbiztosítás is a saját költsége, valamint az állami regisztrációnak is díja van. Úgy képzelhetjük ezt el, mint amikor cégjegyzékekből nézünk utána egy egy vállalkozásnak, itt is lehetőségünk van online a FAKSZ névjegyzés alapján ellenőrizni egy egy közbeszerzési szakértő nevét. Például utánajárhatunk a https://www.kozbeszerzesitanacsado.hu/ tanácsadójának.

Mikor elég a közbeszerzési tanácsadó és mikor kell a faksz?

Ha nem EU-s pénzekről beszélünk, illetve a pályázati támogatás nem haladja meg a 40 millió Forintot, a törvény megelégszik a közbeszerzési tanácsadó alkalmazásával is. Gyakori egyébként olyan cégek esetén, akik rendszeresen pályáznak, hogy saját alkalmazottaik közül egyet kitaníttatnak az alapképzésre. Természetesen ilyenkor szokás egy időszakot is rögzíteni, ameddig az illető nem hagyhatja el az adott munkaadó kötelékét, cserébe az pénzeli a tanulmányokat.

A probléma akkor jelentkezik, ha több pályázatot egyszerre veszünk igénybe. A támogatási összegek elköltésénél az úgynevezett egybetartósági szabály alapján kell mérlegelni, hogy a felgyűlt keret egy költésnek számít vagy többnek. Ez gyakran válik közbeszerzési tanácsadó kompetenciájává, hiszen ilyen összetett helyzetekben már kifejezetten megéri, ha valakit megfizetünk azért, hogy ezeket intézze.

Mi mindent intéz a közbeszerzési tanácsadó

Említettem, hogy a közbeszerzési tanácsadó a megbízó tevékenységének jogszerűségéért felel, de ezt azért lehet még pontosítani. Azt is érdemes észben tartani, hogy egyszerre egy közbeszerzési szakértő csak egy ügyfélért felel, vagy az ajánlattevő vagy az ajánlatkérő oldalát képviseli. Ennek megfelelően alakulnak a tevékenységei is.

Minden esetben folytonos tanácsadással látja el a partnert, figyel a határidőkre, gondoskodik a dokumentálásról az online Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben. Figyeli a pályázatokat és informál, ha olyat talált, ami nekünk megfelelő, segít összeállítani a pályáztatás menetét, a bíráló bizottságot, az elbírálás feltételeit, vagy éppen magát a pályázati anyagot. Viták esetén képviseli a megbízóját, illetve a kivitelezési fázisban sem engedi el a pályázatot és ügyel a menetrend betartására és a teljesítés szerződés szerinti végzésére.