Vedd rá magad, irány a látásvizsgálat

Mikor esedékes a látásvizsgálat

Ez már eleve rossz kérdés, mert azt sugallja, hogy az ember alkuszik. Nagyot sóhajt jó, elmegyek, de csak, ha már nagyon muszáj. Milyen gyakran is muszáj? De hát nézzünk szembe a tényekkel, túlnyomórészt az ember kontroll okán kár látásvizsgálat időpontot, nem pedig azért, mert szeret odajárni. Nem mintha okunk lenne félni vagy ódzkodni a szemészettől. Attól sem kell tartani, hogy sokáig tartana. Amennyiben csak rutinról van szó, szinte negyed óra és már kész is. Nem fájdalmas, nem drága, nem kell hozzá bonyolult vizsgálatokon átesni.

Mégis a lakosság egy része a mai napig ódzkodik attól, hogy látásvizsgálat közelébe menjen. Ugyan a kortárs szemészet mindent megtesz, hogy eloszlassa a vizsgálatokat övező tévhiteket és hangsúlyozza mindazokat az előnyöket, amik a rendszeres kontrollból származnak. E téren szeretnék egy kis hátszelet adni az erőfeszítéseiknek, ugyanis a szemészet nem csak azoknak van, akiknek rossz a szeme, vagy beteg a szeme. Annak sem árt évi egyszer bejelentkeznie egy kontrollra, ki változó korban van, vagy fiatal gyermekéről gyanítja, hogy efféle gondok lehetnek.

A látásvizsgálat előnyei

A látásvizsgálat legkézenfekvőbb előnye, hogy a beteg tiszta képet kap a szeme egészségi állapotáról. Tudja, hogy minden rendben van, vagy éppen azt, ha baj van. Hogy hogyan segíthet rajta, mit kövessen el, ha ki akar gyógyulni, milyen látáskorrekciós eszközök állnak a rendelkezésére, segítséget kaphat ahhoz, hogy válasszon ezek közül. A látás romlása mögött olykor betegség lappanghat, amire azáltal derül fény, hogy a látást vizsgálták.

Egy ennél közvetettebb előny, hogy a látásvizsgálat segít felmérni a lakosság szemészeti, szem egészségügyi állapotát. Ez az adatbázisgyűjtés önmagában véve kifejezetten nehéz volna, ha a szemészetek szövegsége csak arra hagyatkozna, hogy ki mindenki fordul meg a helyi SZTK szemészetén. Az egészségcentrumokba már általában az jut el, akinek kimondott szembetegsége vagy fájdalma, viszkető panasza van, de aki csak szimplán rosszul lát, nem hozzájuk érkezik legtöbbször. Éppen ezért a szemészek országos szövetsége kapcsolatban áll az optikákkal is, akik kereskedelmi indíttatásból ugyan, de a lakosság igen nagy hányadát vizsgálják rendszeresen és természetesen betegség esetén továbbküldik az egészségügybe.

A látásvizsgálat által összegyűlt adatok elemzése segíti hozzá a szövetséget, hogy a lakosság körében fejét felvető betegségekre, problémákra reagáljon. A Látás hónapja az az éves esemény, melynek keretein belül igyekeznek felhívni a figyelmet az íly módon felfedezett közismereti hézagokra. Tavaly például a szemszárazságra hívták fel a figyelmet, ami ugyan nem egy kimondott betegség, mégis sokakat érit országszerte.

A látásvizsgálat gyenge ellenérvei

A mai napig hallani, hogy valaki makacsul nem akar még csak a közelébe se menni. Látásvizsgálat Budapesten az oktogonnál könnyen elérhető, ő egy sarokra lakik. Ilyenkor persze kérdezzük, hogy miért, és egy idő után kiderül, hogy leginkább a hiányos tájékoztatás szüli az idegenkedést. Mik hát ezek a még mindig nem közismert kérdések?

A látásvizsgálat fáj?

Cseppet sem. A mai vizsgálatok nem is igénylik, hogy bárki vagy bármi hozzáérjen a szemünkhöz egy egyszerű rutinvizsgálat során.

A látásvizsgálat drága?

Olykor még ingyenes is. Egyfelől a legtöbb optika már beleépíti az árát egyéb szolgáltatásaiba, de ha külön tételként kalkulál is vele, akkor sem kér érte többet párezer forintnál. Emellett a TB jogosultaknak meg térítésmentesen ott az SZTK..

Van egyáltalán szemészet a közelemben?

Biztosan van. Egyrészt egészségügyi ellátás kell legyen elérhető közelben, de ha az nem, a látás hónapja honlapon tájékozódhatunk a szemészetek országos szövetségénél jegyzett optikák listájáról. A térképen közelítve megkereshetjük, hol van a hozzánk legközelebb eső.

A látásvizsgálat ellen ugyan nem, de a szemüveg viselés ellen viszont még mindig felmerül érvként, hogy attól majd gyengének, szerencsétlennek tűnik majd az ember. És aki nem akar szemüveget, annak minek a vizsgálat? Ebben a logikában önmagában is számos hiba van, de maradjunk most csak annál, hogy a szemüveg megítélése milyen. Egy felől nem csak a szemüveg lehet megoldás a látáskorrekcióra, és lehet, hogy a látásromlás mögött nagyobb probléma húzódik, mondjuk egy hályog. Amit bizony érdemes kivizsgálni. De önmagában véve már az a vélekedés is elavult, hogy aki szemüveges, azt elsőként verik meg a kocsmában.

A látásvizsgálat menete

A legtöbb helyen előzetes bejelentkezés alapján is megjelenhetünk, így nem kell sokat várni, de spontánul is beeshetünk egy látásvizsgálat érdekében. Mivel az orvos részéről különösebb felkészülést nem igényel, csak a magunk kényelmét szolgálja, ha előre kérünk időpontot. Az orvos első körben átnézi a kartonunkat, ha van ilyen, és érdeklődik a panaszunk felől, ha van ilyen. Érdemes elmondani, ha valamit tapasztalunk, akármilyen nehéz is legyen kifejezni, vagy ritka is legyen. Az alapvizsgálatokon hamar túl lehet esni, ezek egy általános állapotfelmérést szolgálnak: kitakart szemmel olvassuk a táblát és aztán belenézünk egy gépbe, ahol az orvos a szemünk felszínét vizsgálja meg nagyítva. Tíz percig tart és mehetünk is.