Mire ügyelj autóbérlés esetén?

Mikor szükséges az autóbérlés?

Általában minden háztartásban található egy egy kocsi kis hazánkban. Persze nem dívik nálunk az Amerikai hóbort, hogy minden embernek külön autója legyen, de azért így is mindenkinek van annyi, amennyire szüksége van adott helyzetben. Vannak azonban esetek, amikor mégis igényünk van arra, hogy ezt a rövid lajstromot még egy kocsival megtoldjuk. Az autóbérlés ilyenkor segít természetesen, de mik lehetnek ezek a helyzetek?

Van, amikor azért bérlünk kocsit, mert egy oldtimer járgánnyal szeretnénk odahajtani az esküvőnkre. Nincs ezzel semmi baj, áll rendelkezésünkre jónéhány cég, aki szívesen ajánl jobbnál jobb autókat. Van azonban olyan, hogy egyszerűen lerobbant a sajátunk és okvetlenül szükségünk van egy másikra. Ha ilyen esetekben nem tudunk kölcsönkérni egyet, nincs más hátra, mint az autóbérlés. Az is előfordulhat, hogy egy bizonyos speciális tulajdonságra van szükségünk, ami a mindennapi életben cseppet sem fontos és ezért a saját autónk nem rendelkezik vele. Most azonban mégis jól jön, ha hat személyes furgonról, vagy hűtőautóról beszélünk.

Az autóbérlés árak

Autóbérlés esetén érdemes odafigyelni az árazásra. Sajnos elmondatható, hogy ahány cég, annyi féle kalkuláció létezik. Alapvető, hogy minél tovább béreljük ki a járművet, annál kedvezőbb lesz a kocsi napidíja. Ez természetesen érthető, azonban a költségeink itt még korántsem érnek véget. Azon felül, hogy az autónak van egy napidíja, előfordulhat, hogy bizonyos kiegészítőkre van szükségünk. Ilyen egy tetőcsomagtartó, utánfutó, gyakrabban a gyerekülés. Mert ha például külföldre utaztunk, valószínűleg drágább lenne a repülővel külön poggyászként feladni a megszokott gyerekülést, mint bérelni egyet arra a pár napra.

Fontos elem lehet az autóbérlés végösszegében a biztosítás. Egy kötelező mindenképpen kell legyen az autón tőlünk függetlenül, ez azonban csak olyan eseteket fog fedezni, ahol bizonyítottan nem mi vagyunk a hibásak. Ha mégis úgy döntünk, hogy kötünk rá biztosítást, azt is jó eldönteni, hány sofőrre tesszük majd. Ez persze egy rövid útnál nem kimondottan kérdés, de hosszabb távokra vagy egy több hetes utazásnál érdemes két sofőrrel számolni. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy adott cég csak egy flottával rendelkezik, fix számú járművel. Minél később foglaljuk le az autót, annál többe fog kerülni.

Ami emellett nagyban befolyásolja még az autóbérlés végleges árát, az az üzemanyag költség. Nyilván mi álljuk azt az üzemanyag mennyiséget, amit mi is használtunk el. Ellenben nem mindegy, milyen autóról beszélünk. Egy emlegetett oldtimer, vagy egy tizenkét fős furgon, esetleg terepjáró értelemszerűen magasabb fogyasztással bír, mintha csak szereznünk kellene egy csere személyautót. Az sem mindegy, milyen terepen, milyen céllal utazunk. Ha nagyvárosban kell dugóban ücsörögni vele, nyilván többet fogyaszt majd, mintha nagy távokat teszünk meg az autópályán.

Mire figyeljünk autóbérlés során?

Sajnos az autóbérlés összehasonlítása nagyon nehézkes, mert a legtöbb oldal nem alakított ki sztenderdeket arra nézve, hogy mit tartalmazzon, mit ne tartalmazzon az ár, vagy ezt, hogyan is kell feltüntetni. Sokkal nehézkesebb kocsibérlés árakat hasonlítgatni, mint szállodaszobákat. Az, hogy az ár tartalmazza-e a biztosítást, és ha igen, hány főre, mindenképpen nézzük meg, avagy kérdezzünk rá. A Határautó kölcsönző készséggel várja a kérdéseinket.

Az sem elhanyagolandó, hogy az autóbérlés tele tankkal indul-e, és kifizettetik-e velünk. Vannak helyek, ahol az a módi, hogy a bérbeadó egy sztenderd üzemanyag áron beszámítja a tele tank benzint. Ebben így önmagában baj nincs, viszont akkor ne írják elő, hogy a használat után tele tankkal kelljen visszaadni. Külföldi autóbérlés esetén nagyon fontos meggyőződni róla, hogy abban az országban vezethetünk-e, illetve érvényes-e a jogosítványunk, milyen papírok szükségesek, hogy vezethessünk. A jogosítványok beszámítása az Eurozónában általában zökkenőmentes, de érdemes megbizonyosodni róla, különben kellemetlen meglepetés érhet bennünket a helyszínen.

Minden esetben nézzük át alaposan a kocsit, mert az autóbérlés végén ugyanígy megvizsgálják majd a járgányt. Ha a két állapot között változást tapasztalnak; fel nem jegyzett karcnyomok, horpadások kerülnek elő, akkor azt velünk fogják majd kifizettetni. Az ilyesmi általában a szerződésben is benne foglaltatik, meg a saját józan paraszti eszünk is azt diktálja, hogy járjunk utána.

Autóbérlés üzleti okokkal

Egy hűtő, fagyasztó raktérrel bíró kocsi bérlése általában nem a magánemberek igénye szokott lenni. Ilyenkor az autóbérlés egészen más okból jön létre. Vagy egyszeri szükség indokolja, így az adott cégnek teljesen fölösleges beruháznia egy ilyen járgányra és értelmesebb bérelnie. Vagy pedig a saját flottájából nem áll épp rendelkezésére ilyen jármű – meghibásodott, műszakiztatják, esetleg túlvállalták magukat megbízásokkal. A cég szempontjából kifejezetten előnyös ilyenkor az autóbérlés, mert biztos lehet benne, hogy a járművel minden rendben van. Gyakran egy flotta fenntartása igen magas költségekkel jár – műszaki, folyamatos karbantartás, adók, engedélyek – ami csak akkor éri meg, ha az adott kocsit folytonosan ki is használják. Ez kisebb cégek esetén nem feltétlenül van így, számukra sokkal inkább megéri bérelni, mint venni.